marți, 26 aprilie 2011

de ce avem noi testoasele?

Acum vreo 2 saptamani i-am adus pe bunicii mei la noi sa ne vada apartamentul.

Aveam ceva emotii, pentru ca bunicii mei sunt foarte sinceri si directi in aprecieri Mie la nunta bunica mi-a zis ca trebuie sa mai slabesc. Yep, orice mireasa viseaza sa auda asta in ziua nuntii. Practic pentru asta traim. In plus, apartamentul nostru are, speram noi, un aer modern si practic, pentru ca echipa de design interior (eu si Filip) a dorit sa impuna o volumetrie a spatiului dinamica si minimalista in acelasi timp. Adica vroiam sa ne incapa toate cartile si cablurile si sursele arse de calculator si totusi apartamentul sa nu arate ca un depozit.

Cum spuneam, aveam unele mici emotii referitor la ce o sa zica bunicii care au varste inaintate (80+ si 70+). Cele mai mari emotii le aveam cu broastele testoase care troneaza intr-un acvariu in mijlocul livingului. Ne-am facut probleme cam degeaba, cum a intrat bunica in camera s-a dus ata la ele, s-a oprit, s-a uitat si apoi a scos una asa.. din putul gandirii "Astea si fata aici?". Noi am ramas interzisi un moment si dupa aia i-am raspuns ca nu, nu fata, ca sunt inca prea mici ca sa se reproduca si ca oricum, rareori fac oua in captivitate.

Bunicu ne-a zis ca macar e bine ca nu ne-am luat caine, ca ala si musca. Eu am marturisit ca si testoasa mai mare musca, si ca o antrenez sa ne pazeasca casa ca testoasa de atac. Le-am zis ca oricum nu am fi avut timp de caine, ca ala trebuie plimbat afara si ca nu poti sa il lasi singur toata ziua in casa. Si le-am zis ca noh, ne-am luat si noi testoase asa.. ca sa avem si noi ... Si aici a intervenit bunica "Ca sa aveti si voi un pic de gazdusag".

A fost o revelatie pentru mine. Pana in momentul respectiv inca nu constientizasem nevoia si imboldul acela adanc din cauza caruia am cerut cadou testoasele de ziua mea de la saracul Filip. Dintr-o data lucrurile mi s-au clarificat si mi-a picat fisa. Sunt gazdoaie.

Pentru ne-ardeleni sau pentru acele suflete chinuite care au crescut la oras, "pe asfalt", fara bunici la tara, gazdoaia este femeia care are o casa mare, acareturi si animale multe. Acuma stiu de ce ne-am luat testoase, pentru ca in forul meu interior de a doua generatie de la opinca, sunt constienta ca trebuie sa am si eu un pic de gazdusag. Alfel cum poti sa mai iesi in lume, sa te rada satul?

PS. Alte doua perle marca bunica:

1. Uitandu-se la canapeauna noastra din living, care nu este acoperita de nimica. "Da lepedeie nu aveti pe ea? Nu bunica ca asa-i modern. Da' modern, ca modernu' asta o fost una care era mai saraca si n-o avut lepedeie sa puna pe pat si atunci o zis ca asa-i moda si alealalte s-o luat dupa ea."

2. Cand am dus-o pe autostrada pana la noi, uitandu-se la terenurile din jur, rascolite cand s-a facut constructia: "Ce pamant sarac ii asta. Da eu vreau sa stiu oamenii de aicea ce mananca cu asa pamant sarac." O intrebare a unui om simplu de la tara, care vede pamantul nu ca 30 de euro la metru patrat ci ca pe painea cea de toate zilele.

2 comentarii:

Cami spunea...

Bunica-mea a vrut sa-mi dea o closca cu pui drept cadou de casa noua cand m-am mutat la curte :))
Iar cand a venit pentru prima data in vizita la mine m-a certat pt ca nu am nimic plantat in gradina (adica ceapa, rosii, ardei...de-astea).

Stiu cum e cu bunicii. La mine e mai rau ca si pe-ai mei i-a palit un chef nebun sa plateze niste ceapa verde in curtea mea. I-am linistit eu pe toti :)

raluca spunea...

pe mine sincer nu ma deranjeaza bunicii. e chiar distractiv cateodata sa vezi diferenta de gandire intre generatii. A fost foarte interesant cand i-am pus la masa si i-am servit cu specialitatea mea: porc cu brocoli si ardei. Au mancat tot :).

Trimiteți un comentariu