duminică, 19 iunie 2011

Turism in Romania - Poiana narciselor de la Tecsesti


Intr-o frumoasa duminica de mai am pornit la drum cu forte proaspete sa vizitam narcisele de la Tecsesti, judetul Alba. Bine, pe parcurs ne-am pierdut din prospetimea fortelor si am ajuns acolo mai degraba traspirati si mai degraba trecuti decat fresh.

Dar sa nu ne grabim, ajungem in curand si la partea mai transpirata a excursiei. Prima parte a traseului am facut-o cu masina, de la Cluj la Teius si apoi pe directia Galda de Jos, pe o vale de o frumusete aparte.

De acolo, pe un drum din ce in ce mai stramt si din ce in ce mai accidentat, am pornit spre Tecsesti. La un moment dat, pe dreapta, am trecut pe langa o remorca colorata in toate culorile curcubeului. Apoi, tot pe dreapta, am vazut semnul de urcare la Poiana cu narcise si Piatra Cetii.

De urcat, conform tablei, ar fi vreo ora. Practic, noi am tot urcat si am tot urcat si am tooot urcat vreo 2 ore jumatate. Traseul nu a fost de loc usor prin padure, trebuie sa treci de vreo 10-20 de ori peste un paraias, pe pietre umede, cateodata pe un teren destul de accidentat.

Probabil datorita efortului depus, cand ajungi sus ai impresia ca esti in cel mai frumos loc de pe pamant. Piatra Cetii se vede dreapta, in stanga sunt narcisele si in spate ai toata valea Galdelor, acoperita de paduri.

E un loc deosebit, cu oameni deosebiti. Narcisele sunt in gradina unui satean, care nu numai ca ne-a lasat sa le fotografiem dar ne-a si omenit cu tuica, pita cu slana si ceapa verde. Painea lui Dumnezeu omul, ne-am promis si eu si Filip ca daca mai ajungem vreodata pe acolo o sa ii ducem o sticla de palinca drept multumire.

Drumul la coborare e parca mai greu ca la urcare, simti in genunchi pe ce panta cobori. E bine de tot cand ajungi jos, dar merita excursia, chiar si atunci cand narcisele nu sunt in floare. E aproape un cliseu, dar in Romania exista o groaza de locuri faine, desigur, de cele mai multe ori greu accesibile datorita drumurilor proaste, locuri care atunci cand le vezi iti imprumuta parca din linistea lor si iti vindeca sufletul. Poiana cu narcise de la Tecsesti e unul dintre acele locuri.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu