miercuri, 3 februarie 2010

Incalzirea globala

De fapt ar trebui mai degraba sa ii spunem "schimbarea climatica". Schimbarea climei in anumite parti ale globului indeajuns de repede incat nici oamenii nici animalele sau plantele sa nu se poata adapta.

Sunt extrem de multi oameni care spun "Eu nu cred in incalzirea globala". Aici sunt doua curente de gandire de fapt. Sunt unii oameni care spun "eu nu cred ca se incalzeste/ se schimba clima". Nu prea pot sa ii inteleg pe oamenii acestia. Cum poti sa spui "Eu nu cred ca se schimba" cand sunt atatea fapte care demonstreaza acest lucru. Se poate dovedi usor cu imagini faptul ca ghetarii din Europa si din alte zone ale lumii se retrag vazand cu ochii. E la fel de clar ca multe arhipelaguri din Pacific sunt in pericol de disparitie datorita inaintarii marii.

Alti oamenii(majoritatea) spun "E clar ca planeta se incalzeste, dar nu cred ca se intampla din cauza oamenilor, e un fenomen natural". Hmm.. se poate sa aiba dreptate. Eu nu sunt un "cercetator american" si nu pot sa demonstrez contrariul. Nu am cunostintele necesare ca sa pot afirma cu siguranta ca emisiile de CO2 rezultate din activitatea umana au un impact asupra climei.

Problema cea mai mare e insa ca din toata discutia despre incalzirea globala, reducerea poluarii a ajuns sa cada in derizoriu. Credeti sau nu credeti ca omul incalzeste planeta, e irelevant, pentru ca sunt sigura ca nimeni nu isi doreste sa traiasca intr-un mediu poluat. Nu cred ca exista oameni carora sa le placa sa traiasca langa un munte de gunoaie sau sa isi creasca copii in aroma deosebita a gazelor de esapament.

Nu e numai vorba ca efectele poluarii sunt inestetice, si cred ca oricine a vazut un munte ras de padure isi da seama despre ce vorbesc. E si vorba ca omul nu poate trai daca mediul inconjurator e contaminat. Incercati sa faceti o plimbare pe la Copsa Mica ca sa vedeti ce inseamna poluare. Sa vedeti casele negre de fum care dupa cel putin 10 ani de la inchiderea combinatului nu au fost inca spalate de ploaie. Si inchipuiti-va aceasi negreala inchisa in plamanii copiilor care au avut nenorocul sa isi traiasca copilaria printre furnale. Copii care vor trai probabil mai putin cu vreo 10-20 de ani din cauza asta. Si nu numai ca vor trai mai putin, dar vor avea o viata chinuita, cu afectiuni respiratorii, anemie, intarzieri in dezvoltare. Daca vreti sa cititi mai pe larg despre "efectul Copsa Mica", o puteti face aici.

Desi sunt multi oameni de ştiinţă care se opun unei idei de "incalzire globala", nu exista inca cercetatori care sa demonstreze ca sa iti cresti copii intr-un mediu poluat este benefic. Reducerea poluarii sub orice forma, fie prin standarde stricte de emisii de carbon la masini, fie prin incurajarea reciclarii plasticului si a hartiei reprezinta un pas inainte. Asa ca puteti linistiti sa ziceti ca nu credeti in incalzirea globala. Cata vreme intelegeti ca e rau sa folositi 10 pungi de plastic intr-o zi, ca e bine sa reciclati hartia si e mult mai bine pentru voi insiva sa va folositi picioarele in loc de masina, totul e in regula.

Uitati de sintagma "e mai bine pentru natura". E mai bine pentru voi. Un mediu curat inseamna ca voi veti avea de castigat. Fie ani in plus de incasat pensia :P fie o imbunatatire a calitatii vietii. Si ca sa citez un mare clasic: "The power is yours."

1 comentarii:

Filip spunea...

trebuie facuta diferenta intre incalzirea globala si distrugerea naturii. daca in cazul incalzirii globale, treburile-s discutabile, in cel de-al doilea caz, lucrurile sint clare - distrugand natura ne scadem pe termen lung calitatea vietii

Trimiteți un comentariu