joi, 5 august 2010

Cele mai bune lucruri din Londra sunt gratis



Ok... bine nu toate lucrurile din Londra sunt free, dar, o data ce iti rezolvi o cazare cat de cat si dupa ce iti cumperi un Oyster card pentru transport (cu cardul asta platesti maxim 7 lire pe zi pentru transport pe autobuze si metrou pentru oricate calatorii), si dupa ce gasesti cel mai apropiat Tesco Express ca sa stii de unde iti iei mancare mai ieftina, dupa ce ai facut toate astea, restul experientei tale din Londra poate sa fie complet gratis.



Si adevarul e ca daca vrei sa intelegi si sa experimentezi o viata de londonez, clar nu o sa te duci sa stai la coada 2 ore la Madame Tussauds si sa platesti si bilet de intrare pentru privilegiu sa iti faci o poza cu maimuta (britney spears si alte asemenea vedete). Daca esti londonez adevarat, mergi la Tate Modern, muzeu de arta contemporana sau la Natural Science Museum, muzeu de stiintele naturii. Si merg la muzeele astea pentru ca sunt deosebite, au mereu noi colectii de aratat si in plus, sunt si gratis. Sau mergi intr-unul dintre parcurile imense din centrul Londrei.



Sau intr-una dintre pietele pline de culoare si de produse artizanale unde poti sa vezi, si sa gusti, daca vanzatorul ofera free samples.



Cred ca cea mai mare dezamagire din toata plimbarea asta a fost cand am fost sa vedem schimbarea garzilor la Palatul Buckingham: erau 50 de garzi si 1000 de turisti.



Londra e o comoara din punctul de vedere al petrecerii timpului liber. Cand ieseam de la job mergeam de obicei sa ne plimbam prin Soho sau prin zona Tamisei. Charing Cross era statia noastra preferata de metrou, de acolo ajungi usor pe jos in toate zonele "turistice" sa zic asa, cum ar fi Trafalgar Square, Piccadilly Circus, sau zona cu Westminster Abbey si Palatul Parlamentului.





Londra nu e niciodata plicticoasa, intotdeauna gasesti ceva pe strada care sa iti atraga atentia, intotdeaua exista cineva sau ceva care sa ofere spectacol, fie ca e vorba de protestatarii care stau cu saptamanile in corturi in fata Parlamentului



sau de parada Hare Krishna, parada budista, cu care alegorice, tamaie si oameni colorat imbracati. Sau "nebunii" de la Speaker's Corner din Hyde Park. Cand am fost noi erau trei la o distanta cam de 3 metri unul de celalalt, unul crestin din ala american, cum vezi prin filme cu "my lord Jesus", altul musulman care incerca sa convinga oamenii ca musulmanii au gasit calea cea dreapta si altul evreu care o tinea sus si tare ca numai el face parte din poporul ales. Oh well, fiecare cu oferta lui.



Eu m-am indragostit de Londra iremediabil. Cred ca s-a intamplat cand am vazut prima data parcul St. James.



Sau poate cand ma plimbam prin anticariatele de pe langa Tottenham Court Road? Sau cand ascultam muzica de camera braziliana la ziua portilor deschise la Colegiul Regal de Muzica (RCM)? Sau cand ma uitam la Mock the Week ...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu