duminică, 15 ianuarie 2012

Ce inseamna sa fii "eco"

Sa fii ecologist nu inseamna sa mananci organic, nici sa cumperi masini eficiente energetic sau gadgeturi eco, nici sa inchizi lumina o data pe an la "Ora Pamantului".

Bun, acuma ca am stabilit asta, putem sa trecem la lucrurile mai importante. Daca ar fi sa condensez la maxim parerea mea despre ecologism, ar fi urmatoarea:

1. Sa fii ecologist inseamna sa iti reduci cat poti de mult impactul pe care il ai asupra mediului.

Ce inseamna asta? Inseamna ca daca vrei sa fii ecologist nu o sa te apuci sa cumperi gageturi eco cum ar fi un solar powered dancing panda. Daca vrei sa fii ecologist de adevarat nu cumperi kiwi organice aduse din Noua Zeelanda in ianuarie, chiar daca kiwi-urile alea sunt mult mai bune pentru natura decat cele neorganice. Mananci in schimb mere adunate in septembrie de la bunica din gradina si tinute in beci. Bine inteles, dupa 3 luni nu mai sunt bune chiar toate, trebuie sa le cureti de pete, trebuie sa mai arunci din ele, ca noh, sunt "eco". Daca asta creste in tara ta, asta mananci, nu prea ai de ales. Vrei ananas, muta-te frate in Ecuador.

Daca vrei sa fii ecologist nu iti cumperi noua Honda Civic sau Leaf-ul sau mai stiu eu ce super masina electrica. Nu, daca vrei sa fii ecologist de adevarat iti cumperi o bicicleta. Sau te muti mai aproape de job si mergi pe jos. Sau iei busul.

Daca vrei sa fii ecologist nu alegi varianta mai eco a unui produs nociv, daca esti intradevar eco, pur si simplu nu consumi. Desigur, e usor sa predici si greu sa traiesti in stilul asta, ceea ce ma duce la urmatorul punct:

2. Nu o sa poti niciodata sa fii perfect eco, decat daca esti pustnic in munti. Atunci da, te imbraci cu piei de animale, mananci radacini si mure si folosesti lumina soarelui nu curent electric si poti sa vii sa dai lectii despre ecologie hipsterilor aiuriti. E ok, nu e necesar sa fii perfect ecologist daca nu vrei, dar macar incearca sa nu fii ipocrit:

3. Ecologismul nu e cool si nici nu primesti medalie pentru el:
Cel mai ecologist om pe care il cunosc nu e Liviu Mihaiu nici Tudor Chirila sau alti asemenea oameni loviti de mania "miscarii verde". Nu, cel mai ecologist om pe care il cunosc e bunicul meu. Care nu a calcat in viata lui printr-un Kaufland si are o factura totala la energia electrica de vreo 1-2 lei pe timpul verii, pentru ca se uita 2 ore la tv seara si are bec in grajd la vaca. As vrea sa vad cati dintre asa zisii ecologisti militanti de tipul Green Peace ar fi dispusi sa traiasca ca el? Fara haine din bumbac organic de mai stiu eu ce marca, ci cu hainele de acum 20 de ani, pentru ca daca nu s-au rupt, nu au fost inlocuite. Sa se trezeasca la 5 dimineata si sa mulga vaca, pentru ca altfel nu mananca lapte, sa dea la porci pentru ca altfel nu este slanina in pod la iarna si sa munceasca 10-12-14 ore la camp vara pentru ca mancarea nu vine de la KFC din mall.

Probabil va intrebati de unde atata ura pe ecologisti astazi? Well, va spun de unde: pentru ca de cand sunt in Germania vad cate gunoaie genereaza "societatea civilizata". Cand vad 4 mere organice ambalate antiseptic cu echivalentul la gramaj in plastic ma ia cu rau. Da, intr-adevar aici se recileaza tot, dar in acelasi timp, dumnezeule, cat au de reciclat!

Sa ajungi intr-un magazin si sa vezi doar salam feliat la 100 de grame impachetat in 150 de grame de plastic e inspaimantator. La ce imi foloseste ca plasticul ala e apoi reciclat?
Ca sa mananci tu 100 de grame de salam a fost:
1. extras petrol din iraq/iran, etc
2. rafinat
3. transportat in china ca sa fie transformat in mase plastice.
4. transportat in germania ca sa fie folosit la ambalare.
5. ajus la tine pe masa si apoi la gunoi.
6. transportat in centrul de reciclare si apoi trimis din nou la chinezi....

si toate astea pentru ca trei feliute de salam sa ajunga la tine pe sandwichul de dimineata, pe care il mananci in 5 minute si nici macar nu te gandesti la el.

M-am saturat de mijloace de comert moderne, prefer oricand Romania cu ale ei mezeluri taiate si impachetate in hartie la macelarie. Daca nu pentru altceva, macar pentru ca paduri mai putem planta, dar petrol nu mai apare din neant.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu