marți, 5 iunie 2012

"să dăm drumul la un Silicon Valley"

Asa graita maria sa ministrul Isar, aflat intr-o plimbare de campanie cu promisiuni marete la Cluj saptamana trecuta.

Apoi, colegul dumnealui, ministrul Daniel Chitoiu a supralicitat, o sa faca 8 poli de crestere economica in toata tara, iar cel de la Cluj e deja lansat. "Pe de alta parte, el a precizat ca va lansa opt poli de crestere economica, dintre care doi la Timisoara, alti doi fiind deja lansati la Cluj-Napoca si Iasi."

Serios? L-ati lansat asa repede? In 2 zile? "Ati facut" un Sillicon Valley in Cluj si eu nu stiu?

Ce nu inteleg acesti ilustri necunoscuti insarcinati cu gargara politica, e ca pentru ca sa existe un Sillicon Valley in Cluj nu e nevoie de ministri la taieri de panglica ci e nevoie de 3 chestii mari si late. Trebuie oameni, infrastructura si investitori.

Cum sa lansezi Sillicon Valley cu vreo 500 de absolventi de facultati de IT pe an? In conditiile in care in Cluj facultatiile de economie/marketing/management si altele sunt mult mai populare decat cele tehnice, pentru ca deh, la facultatile de informatica se da examen, adica trebuie sa si inveti un pic inainte, ce Sillicon Valley vrei? Termina anual doar la Studii Economice(FSEGA) 2000 de studenti, adica de 4 ori mai mult decat Informatica Babes + Poli Calculatoare combinat. Alearga firmele din Cluj dupa oameni pana se satura si tot este o lipsa acuta pe piata muncii. Cine va lucra in superbul "orasel IT" pe care il pun la cale birocratii si impingatorii de hartii de la Bucuresti?

A doua chestie pe care n-au luat-o in considerare domnii de mai sus, si de fapt singura care tine de competenta lor este ca ai nevoie de infrastructura pentru "oraselul IT". Sunt convinsa ca de fapt se gandesc ca e de ajuns sa vina si sa zica "uite nenea, va dam bucata asta de pamant, veniti si va faceti orasul". Parca vad ca ei viseaza un fel de parc industrial, undeva la mama naibii langa Jucu, Chinteni sau de ce nu, locatii exotice ca Savadisla sau Aghires Fabrici . Cati ITisti credeti ca vor acepta sa faca naveta 30-40-50 de kilometri dus intors, pe niste drumuri de toata jena, doar ca sa aiba privilegiul sa lucreze in "oraselul IT"? Va spun eu, foarte putini. De ce? Pentru ca au alte variante, de aia. Pentru ca sunt destule firme in Cluj care vor ramane pe loc.

Si cate firme se vor grabi sa-si ridice cladiri undeva in camp, la ani lumina departare de centru? Un hint: foarte putine. Pentru ca majoritatea firmelor de IT din Cluj inchiriaza, nu construiesc. E foarte usor sa-ti muti compania sau s-o lichidezi daca lucrurile merg prost, iar daca cumva cresti extrem de mult, e foarte usor sa inchiriezi ceva mai mare. Sunt destule spatii de birouri in centrul Cujului ca sa nu ai nevoie de altceva. Si nu ti-e tot una daca atunci cand iti vine un potential client din Europa de Vest, dupa ce a fost scuturat bine la aterizarea pe faimosul aeroport international, pe pista cu damburi, dupa ce l-ai scuturat si mai bine prin oras printre gropile lasate de muncitorii de la E-on Gaz, ii mai dai o portie de adrenalina facand un traseu de mogule pe ceva drum laturalnic, care arata ca dupa bombardament, pentru ca apoi sa il duci intr-o zona gri si mohorata, pe scheletul unei foste fabrici. Ceva asemanator cu Tetarom 1 de exemplu, unde gropile de pe linia de tramvai sunt atata de mari incat gazduiesc o colectie de fantome ale Matizurilor ce s-au pierdut in ele.

Si apropo de clienti si investitori: Sillicon Valley nu e un loc unde oamenii fac soft. Nu de aia e atata de popular si nu de aia are atata de mult succes conceptul. Sillicon Valley e locul unde investitorii, venture capitalists adica, se intalnesc cu antreprenorii. Ca intamplator, antreprenoriatul se manifesta in domeniul software, e o alta poveste, dar motorul principal acolo sunt bani + ingeniozitate. Ori la asta nu se "da drumul", domnule ministru.

In Cluj se face soft e drept, si chiar soft foarte bun, pe ici pe colo, world class. Dar majoritatea firmelor de soft din Cluj fac lohn sau vand call centeruri IT. Sunt foarte putini in Cluj care au propriile lor produse software. E nevoie de antreprenori in Cluj, ca sa mentii o industrie IT care nu se bazeaza doar pe forta de munca "mai ieftina", sunt absolut de acord. Doar ca antreprenorii nu apar ca ciupercile daca le dai o bucata de pamant si un "incubator de afaceri". Apar atunci cand/daca, o generatie de studenti sunt invatati sa puna la indoiala status-quo-ul si sa isi foloseasca tartacuta la gandit. Chestie care rar se intampla in facultatile noastre actuale.

Si la fel, e nevoie de venture capitalists, de oameni care nu s-ar speria atunci cand un tanar de 23 de ani vine si cere 1 milion de dolari pentru idea lui. Cam cum vreti "sa dati drumul" la asta domnule ministru? Sau am uitat, deja ati dat drumul. Ca doar asa ati anuntat pe hotnews.

Eu cred ca cei doi ministri stiu la fel de mult despre IT cat stiu eu despre ritualurile hinduse de ingropaciune, adica stiu ca exista, si ca se tin in India. La fel si ei, stiu ca exista IT si ca in Cluj se face.

In Cluj, industria IT merge bine, si va continua sa mearga bine, chiar daca niste birocrati de la Bucuresti se gandesc sa o ajute.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu