luni, 8 martie 2010

jiaozi - coltunasi chinezesti

Jiaozi sunt coltunasi chinezesti cu umplutura sarata, ce se mananca de obicei de anul nou chinezesc ca sa aduca bogatie. Desi anul nou lunar(chinezesc) a cam trecut de vreo 2-3 saptamani, m-am gandit ca bogatia nu ne-ar strica nici noua, asa ca weekendul asta m-am inarmat cu multa rabdare si m-am apucat de lucru.

Reteta de mai jos nu e reteta originala de jiaozi, e sa zic asa implementarea concreta a unui principiu abstract(sau a unui design pattern ca tot la alea ma gandesc in ultima vreme).

Prima chestie pe care am facut-o a fost pun la fiert 2 pulpe de pui si o bucata cam cat palma de costita afumata de porc. Am obtinut cam dupa 1 ora de fiert o supa clara cu gust super bun, potrivit de sarata de la costita, dar si aproape dulce din cauza pulpelor de pui. Combinatia de dulce-sarat e un principiu de baza in bucataria chineza.

Dupa pasul cu supa, a urmat aluatul pentru coltunasi. Am pus la doua cani de faina jumatate de cana de apa. Am framantat 10 minute pe ceas. La final ma cam dureau mainile, da am zis ca fac antrenament la degete ca sa nu mi se anchilozeze incheieturile si sa nu mai pot programa pe la 50 de ani. Aluatul rezultat trebuie sa aiba consistenta cam ca si plastilina aia super buna pe care o vanam cand eram copii pe vremea lui Ceausescu. Plastilina care se gasea super greu in librarii. Adica nu e casant, nu se lipeste de degete si poate fi prelucrat usor. L-am acoperit cu folie si l-am pus la frigider.

Acum vine partea interesanta: toate ingredientele trebuie taiate marunt marunt si amestecate. Eu am folosit legume:


Costita si pulpele cu care am facut supa:



varza murata :



sos de soia si chilli



Dupa ce am maruntit ingredientele cam o eternitate, am obtinut asta:



Serios, reteta asta e consumatoare de timp grupa mare. Daca nu ai vreo 3-4 ore la dispozitie, mai bine amani. Asta nu e slow food, asta e "old people crossing the road" food. Daca ti-e foame tare si stai in Floresti prin zona fermei, probabil e mai avantantajos sa mergi pe jos pana la Polus si sa vii inapoi in acelasi mod, decat sa te apuci sa gatesti jiaozi. Pe de alta parte, cand ai terminat, ai destula mancare sa saturi vreo 6 persoane lesinate de foame. Cred ca ies cam 30-40 de jiaozi din cantitatile pe care le-am folosit eu.

Revenind la reteta, dupa ce te-ai plictisit de moarte cu maruntitul, tortura chinezeasca continua cu intinderea aluatului si formarea jiaozi-ilor.







La final, daca vrei sa servesti coltunasii in supa trebuie sa ii fierbi separat ca pe galuste, in apa clocotind:



sau poti sa ii prajesti, in wok, cu putin ulei:



Pofta buna.

1 comentarii:

Cori spunea...

Miam-miam yummy yummy!!! Promit ca mai trecem pe la voi! Multumim dragilor pentru ospitalitate ;)

Trimiteți un comentariu