luni, 14 decembrie 2009

Asediul Vienei - part deux

Ce mi-a placut in Viena:
1. Schonbrunn:
Sala de bal e incredibila. Merita sa mergi pana in Austria ca sa dansezi un vals in sala in care altadata dansau printi si printese si canta Mozzart. Merita sa citesti si arborele genealogic a casei de Habsburg in holul de jos de la intrare. Tanti Maria Tereza are toata admiratia din partea mea, dupa 16 copii nici eu nu m-as mai misca din pat. Si i-as folosi pe post de sclavi.
Merita sa vizitezi castelul vara, atunci cand gradinile sunt inflorite si merita sa petreci o zi intreaga pe domeniul castelului unde poti sa vizitezi si o gradina zoologica si o sera de trandafiri. Domeniul e imens si e folosit de multi vienezi ca loc de alergat. Peste tot erau oameni care fugeau de mama focului sau aveau cate doua bete in maini cu care faceau power walking, cred. Filip a venit cu explicatia alternativa ca oamenii respectivi s-au nascut cu betele atasate de maini de la inceput, ca sa poata sa schieze mai bine.

2. Acvariul din Viena (http://www.haus-des-meeres.at/)
Daca cautati pe google Viena Aquarium va va trimite undeva in partea turceasca a Vienei si o data ajunsi acolo veti gasi un mic pet-shop care vinde pesti. Stim pentru ca am mers sa il vedem, convinsi ca vom ajunge de fapt la "Acvariul" din Viena adica Haus des Meeres. Adica Casa Marilor. La care se ajunge de pe MariaHilfeStrasse, din cealalata parte de oras. Oricum a meritat din plin sa facem drumul pana la Haus des Meeres. E un loc in care nu poti decat sa te simti relaxat si sa iti doresti sa te fi nascut undeva in Caraibe, sau macar sa locuiesti in Galapagos. In lipsa de permis de rezident in locuri exotice, poti sa te uiti cu jind la pestii ce inoata linistiti si la testoasa de 100 de kilograme care paste alge de pe fundul bazinului. Stresul zilnic se topeste instant.

3. The Ring:
Zona cea mai vizitata din Viena era in perioada in care am fost noi, plina de turisti. Si cand spun plina inseamna ca erau cam la fel de multi oameni pe metru patrat cam cati sunt la noi la un miting pentru cresterea pensiilor. Chapeau pentru vienezi, care stiu cum sa scoata bani din piatra seaca si mai ales din buzunarele turistilor care in perioada asta se inghesuie sa plateasca 3.5 euro pe o cana de punch si 0.5 euro pe vizita la toaleta ce urmeaza invariabil dupa. In zona The Ring puteti vizita catedrala Sf Stefan, Opera, Teatrul, Parlamentul, Museums Quartier, StadPark sau Primaria, care in decembrie are in fata targul de Craciun. Intreaga zona e ca un muzeu de arhitectura in aer liber si un studiu de caz in ceea ce inseamna turism adevarat. Nu turism cu imnuri new age compuse de Moga. Romania - the land of choice, bleah. Targul de Craciun de la Vienna aduce probabil mai multi bani la bugetul Austriei decat toate hotelurile din Mamaia in intreg sezonul de vara.

Daca inca mai aveti timp liber, puteti sa vizitati Prater-ul si sa vedeti miniaturile din muzeul rotii mari si sa faceti o tura cu roata ca sa vedeti Viena de sus (asta daca nu aveti rau de inaltime cum are Filip :P). Si apoi puteti sa mergeti la shopping in SCS (Shopping City Sud). La C&A sunt trecute preturile si in euro si in roni, pentru ca sunt extrem de multi romani care fac cumparaturile acolo. Now that's business sense.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu