marți, 22 decembrie 2009

despre revolutie

De vreo 2 luni incoace ma tot gandesc la revolutia din 1989. Mai precis ma gandesc la ea de cand am vazut cum germanii au sarbatorit caderea zidului Berlinului in 9 noiembrie. Sau de fapt cred ca ma gandesc la ea de cand a murit Michael Jackson.
Ok.. probabil cele doua evenimente nu au foarte multe in comun veti spune. Probabil ca nu au, dar pentru mine a fost foarte ciudat/trist/amar sa vad un flash mob cum a fost cel din Cluj in memoriam Michael Jackson. Concret, niste fani infocati ai artistului au organizat un eveniment de strada, in care s-a dansat pe piesele lui Michael. Au fost multi participanti dar si o gramada de spectatori care s-au dus in fata Casei de Cultura a Studentilor (CCS) ca sa onoreze moartea unui om care prin talentul lui a schimbat pentru totdeauna muzica pop.
Nu neg ca Michael a avut un impact in viata multora dintre noi, cred ca nimeni nu a uitat masele de oameni de la primul lui concert din Bucuresti. Dar partea trista e ca nimeni nu organizeaza un flash mob pentru oamenii care au murit in urma cu 20 de ani. Michael a fost un artist renumit, care a adus frumusete in viata fiecaruia dintre noi prin muzica sa. Dar oamenii aceia au facut un sacrificiu enorm pentru ca viata fiecaruia dintre noi sa fie mai buna. Pentru ei nu se face flash mob, dar macar ar trebui ca fiecare dintre noi sa mergem la coltul primariei de pe strada Motilor, acolo unde sunt afisate portrete cu toti cei care au murit impuscati in Cluj si sa aprindem o lumanare. Le datoram atat de mult.
Poate ca nu toti dintre cei morti la revolutie au fost eroi. Poate unii dintre ei au fost atinsi accidental de gloante cand se intorceau de la serviciu sau de la scoala. Poate altii au fost ucisi in timp ce fugeau din calea soldatilor si incercau sa se ascunda.
Dar puteti fi siguri ca printre ei au fost oameni care au stat in fata pustilor si i-au privit in ochi pe cei cu mana pe tragaci si si-au spus "Nu conteaza daca mor, macar ceilalti vor fi liberi". Eu mai stiu doar un singur om care a spus "Eu mor ca sa va salvez pe voi". Iisus Hristos.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu