joi, 20 mai 2010

Guily pleasure - Eurovision 2010

Cei de la Radio Guerilla au o intrebare pe care o pun invitatilor de la emisiunea de la ora 5. Care e guily pleasure-ul tau? Adica care e melodia aia care iti place dar ti-e complet rusine ca iti place. Si fiecare are una. Fie Lambada, fie ultima melodie a lui Guta, fiecare are una.

Pentru mine guilty pleasure-ul nu e o melodie, e un intreg concurs. Eurovisionul e un concurs care foloseste muzica doar ca motiv, nu ca scop final. Daca cea mai buna melodie castiga concursul, e doar dintr-o fericita aliniere a planetelor, a coalitiilor etnice si a sclipiciului de pe rochie.

E greu sa explic de ce imi place. Probabil pentru ca e atat de over the top incat devine chiar distractiv. E ca si cum te-ai uita la tipul cu "to do, to be the best", tot stai si te miri cum pot oamenii sa se prosteasca asa de tare. Si chiar se prostesc. Acum vreo 3-4 ani pe locul doi a iesit un tip(tipa?) din Ucraina imbracat in folie de aluminiu. In 2008 a castigat un tip care l-a avut pe scena pe Plushenko care facea sarituri triple pe un mini pationar de circa 3 metri patrati. You get the point. Cu cat e mai ciudat show-ul si cu cat mai usor de memorat melodia, cu atat mai bine. Da' macar nu e plictisitor. Si melodiile nu sunt standard si comerciale. Sunt kooky.

Si cum nu esti FAN adevarat daca nu incerci sa convingi oamenii sa incerce sa iubeasca chestiile care iti plac tie, aveti aici descrierea primei semifinale(din pacate nu am clipurile de la semifinala, inca nu au aparut pe youtube ), cu comentariile mele pretioase. A doua semifinala e joi, daca va intereseaza. Finala e sambata.

Moldova - e fain ca moldovenii aleg melodiile care le plac si nu melodiile care cred ei ca ar putea sa castige in finala. De la an la an sunt foarte diferiti si cateodata chiar nimeresc o melodie faina. Anul au nimerit bine zic eu. Nu imi place genul, dar e macar diferita fata de restul din semi-finala.



Rusia - eeehh.. asta e melodie care fie iti place la nebunie, fie o urasti din suflet. Nu exista cale de mijloc. Mie imi place. It's sooooooo much fun. And sooo much pun. Si suna intentionat ca o adunatura de oameni beti.




Estonia - usor de uitat melodia asta.



Slovacia - superba melodia, cred ca tin cu ei anul asta. Din pacate live nu suna asa de bine cum speram.



Finlanda - hmm... seamana cu Ternipe(ritmuri tiganesti), dar altfel draguta melodia. Si usor de tinut minte.



Letonia - Acuma o ascult si imi cam da sangele pe nas asa naspa suna live. Pacat.



Serbia - weeeeeeeeeeeelll... greu de zis. Tipul ce canta nu pare gay, mai degraba incearca sa fie androgin(adica sa placa si femeiilor si barbatilor) dar reuseste sa enerveze pe toata lumea. Melodia poate sa fie lejer cantata de adi minune da' macar sarbii au o scuza, ca la ei ar fi traditional genul asta de melodii.




Bosnia-Hertegovia - una dintre cele mai comerciale melodii de anul asta, dar suna bine. Tipul are ceva voce. Si show-ul mi se pare cel mai bun de anul asta, fara chestii super complicate care sa distraga de la solitst.



Polonia - simt o tiuitura in urechea dreapta. Sper sa imi revin pana joi.




Belgia - pe forumul esc(eurovision song contest) melodia asta e foarte apreciata. Mie mi se pare cam meah.. Nu e rea, dar nici nu ma da pe spate. Tipul a cam ratat niste note live. Oricum se pare ca e un crowd pleaser.



Malta - stiti cati ani are solista? 18 ani. Deci serios parca incearca intentionat sa o faca sa arate ca o hausfrau din aia la 40 de ani. An de an Malta trimite cam acelasi tip de melodie: o balada puternica cu o voce foarte buna in spate. Motivul pentru care nu castiga e ca dupa o vreme treaba asta devine destul de boring.



Albania - Melodia si show-ul e ceva ce ar canta si face Loredana sau Nicola. Si asta nu e un compliment.



Grecia - doua cuvinte: gay porn.



Portugalia - Nu e rea piesa, dar nu ma incalzeste super tare. Dar e dragut ca portughezii canta in
limba lor, nu in engleza, in fiecare an.



Macedonia - Imi aminteste de Gabriel Cotabita combinat cu Talisman. Again, nu e un compliment. Si are prea multe tipe semi goale pe scena. Da' not fetele si-au clatit ochii cu grecii deci banuiesc ca asta e payback. Hmm.. grecul ala cu parul lung...



Belarus - cred ca ar fi fost mai bine sa cante in rusa. Engleza cu accent rusesc nazal al solistului principal e enervanta. Pacat ca melodia ar fi avut ceva sanse, pentru ca oamenii au voci foarte bine armonizate si suna chiar foarte bine live si e o melodie din aia de feel-good. Bine, faza cu aripile alea din final m-a dat pe spate.



Islanda - tipul/tipa care a facut costumele pentru solista ar merita deportat intr-o tara sub-sahariana unde sa coasa saci toata ziua. Melodia e draguta, in stil Tornerro a lui Traistariu. Dar rochia aia ... ugh.



Later edit: s-au calificat Moldova, Rusia, Serbia, Bosnia-Hertegovina, Belgia, Albania, Grecia, Portugalia, Belarus si Islanda. Marea dezamagire e Malta care era data favorita la calificare si Slovacia care suna destul de bine.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu